Vurdering av min utdanningsplan

Foto: Forsvaret

Bruker Lifeingreen stilte følgende spørsmål på Milforum: Har lagt en plan for fremtidig tjeneste og utdanning i Forsvaret. Har dere noen anbefalinger til den?

1 – FSK, 2. Bataljon, Fjernoppklaringseskadronen, TMBN, Sanitetstroppen, noe innenfor Etteretning eller CyberForsvaret.

2 – Spesialsoldat (om mulig)

3 – Befalsskole (operativ), evt. Etteretningshøgskole

4 – Krigsskole (operativ)

5 – Stabsskole

*Merk at det ikke står i prioritert liste ettersom usikkerheten ennå har kloa i meg

Her er noen av svarene som kom:

Skjermdump fra “Utdanning i Forsvaret”

@einherjar:

Ta en kikk på denne:

https://forsvaret.no/karriere/utdann…gjennomgaaende

Utdanningen har en varighet på fire år og fører til en bachelorgrad på 180 studiepoeng innen det aktuelle fagområdet. Etter endt utdanning er du sikret jobb i Forsvaret mens du gjennomfører plikttjenesten.

Må forøvrig si det her egentlig ikke er en utdanningsplan, siden det faktisk ikke står hvilken konkrete steg du har planlagt for å eventuelt oppnå målene dine.

Tenk deg nøye om, vær ærlig med deg selv i forhold til evner og fysisk form. Still forberedt på opptak, minimum er sjelden godt nok….

@krsvgr:

Anbefaler at du går førstegangstjenesten og dunker på (prøv deg gjerne på fallskjermjegeropptaket) først. Da får du kjent litt på det sjøl, lærer mye mer om Forsvaret og får stilt spørsmål til befal, grenaderer og offiserer rundt deg. Det gir deg et mye bedre grunnlag for å finne ut hva du ønsker videre.

Kan være lurt å først og fremst tenke på hva du vil jobbe med – ikke bare hvilke skoler du ser for deg å gå på.

Kravene til de ulike tjenestene varierer veldig (tenker ikke på de fysiske kravene nå). Infanterist er f.eks. primært en fysisk retning, krigsskole (og eventuelt stabsskole senere) er akademiske retninger. Språk- og etterretning krever en helt vanvittig læringsevne (og -vilje) og dessuten et godt språkøre. Fjernesk krever selvfølgelig fysisk kapasitet og disiplin, men kanskje fremfor alt en sterk psyke. The list goes on…

Hva er du god på?

@PF:

Bra og optimistisk plan. Godt å ha flere alternativ.

Jeg føyer meg inn sammen med dem som sier at du bør komme deg inn til førstegangstjenesten først (gjerne som fallskjermjeger hos FSK) og da det derfra. Kommer du inn hos FSK er mulighetene der for ytterligere opptak, og da er veien også kort til befalskurs og KS. Ryker du ut hos FSK så havner du sannsynligvis i en over gjennomsnittet bra førstegangstjeneste uansett. Og du har lært litt om deg selv og om hva du vil og kan.

Det siste du må gjøre er å sitte på gjerdet og lure på hva du skal ta deg til og aldri greie å bestemme deg. Believe me.
Kom deg inn og ta det derfra. Veien blir til mens du går.


Milforum ® er det militære nettsamfunn. Siden 2004 har vi holdt deg oppdatert på det som er skjer innen Forsvaret, Heimevernet (HV), NATO, det geopolitiske spenningsforholdet mellom ulike religioner og utviklingen geopolitisk mellom øst og vest i tillegg til å motivere sunn og oppegående ungdom som ønsker å forberede seg til en militær karriere, til opptak og tjeneste i Forsvaret. Se vår spesialside for deg som trener til opptak på Spesialjeger.net hvor du også finner eget, lukket forum. Vi har også egen temaside for Marinejeger og Fallskjermjeger.

Ønsker du skrive/blogge for Milforum? Ta kontakt med admin for mer informasjon.